ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Η εκτέλεση ενός νέου πιάτου ξεκινάει από τη γνωριμία με νέα υλικά. Ανακαλύψτε το επόμενο συστατικό που θα σας δώσει την έμπνευση που ψάχνετε!

A

Amaebi: Γαρίδα γλυκού νερού

Anago: Θαλάσσιο χέλι

Awabi: Όστρακο (Αυτί της θάλασσας)

Azuki: Αποξηραμένο φασόλι

Aburaage: Τηγανητές φέτες τόφου σε σησαμελαιο

Aemono: Κρύο πιάτο συνήθως με λαχανικά και κάποιο ντρεσινγκ

Agari: Τσάι (συνηθίζεται ο όρος να χρησιμοποιείται σε εστιατόρια)

Agedashi-dofu: Το τηγανητό τόφου

Amazake: Γλυκό ποτό μη αλκοολούχο από ρύζι

Amazu: Γλυκό ξύδι (χρησιμοποιηται συνήθως για πικλες)

Anko: Γλυκιά πάστα από φασόλια

B

Bento: Το γεύμα που σερβίρεται σε ειδικό σκεύος με πολλές θήκες

Basashi: Ωμό κρέας αλόγου

Biiru: Μπύρα

C

Chahan: Τηγανητό ρύζι

Choko: Παραδοσιακό κύπελλο για σάκε

Chuka-soba: Κινεζικά noodles

D

Dorayaki: Γλυκό pancake με γέμιση από γλυκιά πάστα φασολιών

Daikon (Mooli): Ρέβα

Dashi: Σούπα ή ζωμός παρασκευασμένος από φύκια και flakes ψαριού

Donburi: Μπολ με βρασμένο ρύζι που συνοδεύεται από αυγό ή κοτόπουλο ή μοσχάρι

E

Ebi: Γαρίδα

Edamame: Φρέσκα φασόλια σόγιας

Enoki (Enokitake): Μανιτάρι με μακρύ και λεπτό κορμό και μικρό καπέλο

F

Furikake: Καρύκευμα που αποτελείται από σουσάμι ψιλοκομμένα φύκια και αποξηραμένα φλεικς σολομού η τόνου

Futomaki: Ρολό σούσι με το φύλλο εξωτερικά που η διάμετρο του δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά

G

Gari: Τζίντζερ πικλα

Genmai: Καστανό ρύζι ανεπεξέργαστο

Gohan: Ρύζι

H

Hamachi: Ιαπωνικό ψάρι μαγιάτικο

Hashi: Chopsticks

Hibachi: Μικρό ανοικτό σκεύος γκριλ

Hirame: Χωματιδα ή φασί (πλατύ ψάρι)

Hakumai: Λευκό επεξεργασμένο ρύζι

Hakusai: Κινέζικο λάχανο

Hanpen: Πάστα από λευκό σάρκα ψάρια

Harumaki: Ανοιξιάτικα ρολά (διαφορετικά μείγματα τα οποία τυλίγονται σε φύλλο ρυζιού και τηγανιζονται)

Hijiki: Αποξηραμένα φύκια

Hocho: Το μαχαίρι κουζίνας

Horenso: Σπανάκι

Hotategai: Τα χτένια

I

Ikura: Αυγά σολομού

Ika: Καλαμάρι

Itamae: Ο σεφ σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο

Iwashi: Σαρδέλες

J

Joshinko: Αλεύρι από ρύζι (Χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκά)

K

Kaiseki: Το γεύμα από διαφορετικά πιάτα της Ιαπωνικής κουζίνας, όπου χρησιμοποιούνται εποχικά υλικά και ιδιαίτερα σκεύη σερβιρίσματος

Kani: Καβούρι

Kappa: Αγγούρι

Kobe beef: Ράτσα ακριβή μοσχαριού το οποίο μεγαλώνει κάτω από εξερευνιέμαι συνθήκες διατροφής και μεταχείρισης, όπως μασάζ.

Konbu: Είδος αποξηραμένου φυκιού

Kabocha: Κίτρινη γλυκιά κολοκύθα

Kaki: Στρείδι

Kamaboko: Είδος κέικ φτιαγμένο από σουρίμι

Kani: Καβούρι

Katsuobushi: Αποξηραμένα φλεικς παλαμίδας

Kinoko: Μανιτάρια

Konomono: Ονομασία για πίκλες λαχανικών

Kujira: Κρέας φάλαινας

Kuromame: Τα μαγειρεμένα μαύρα φασόλια

M

Maguro: Τόνος

Mirin: Κρασί γλυκό από ρύζι όπου χρησιμοποιείται στην μαγειρική

Momo: Ροδάκινο

Mushimono: Ονομασία για οποιοδήποτε “πιάτο” που μαγειρεύεται στον ατμό

Maki: Ρολό (sushi)

Mako: Καρχαρίας

Mirugai: Γιγαντιαίο όστρακο

Miso: Πάστα από φασόλια σόγιας τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση

Ν

Nasu: Μελιτζάνα

Negi: Φρέσκο κρεμμύδι

Nigirizushi: Μια μικρή μπουκιά ρυζιού όπου από πάνω συνοδευεται από κάποιο φιλέτο, κυρίως ψαριού

Nikujaga: Μαγειρευτό φαγητό με κρέας και πατάτες

Ninniku: Σκόρδο

Nori: Βρώσιμο φύκι (Χρησιμοποιείται για ρολά στο σούσι)

O

Omakase: Είδος εστιατορίου όπου ουσιαστικά αποφασίζει ο σεφ για το τι θα φάμε

P

Pan: Ψωμί

Panko: Ψημένα ψιχουλα ψωμιού

R

Rakkyo: Κρεμμυδάκια εσαλότ

Reba: Συκώτι (κυρίως κότας)

Renkon: Ρίζα λωτού

Ringo: Μήλο

Ryoriya: Ονομασία για ιαπωνικά εστιατόρια

Ramen: Κινεζική σούπα με noodles

S

Sando: Ιαπωνικό είδος σάντουιτς

Saba: Σκουμπρί

Sake: Σολομός

Saké: Παραδοσιακό ξηρό κρασί από ρύζι

Sashimi: Λεπτή φέτα ωμού ψαριού

Shabu: Μοσχάρι και λαχανικά βρασμένα σε ζωμό

Shiitake: Είδος μανιταριών με σκούρο κορμό και μεγάλο καπέλο

Shoya: Σάλτσα σόγιας

Shiso: Ιαπωνική μέντα

Sunomono: Πιάτα με υλικά περασμένα από ξύδι

Sushi: Το πιάτο που περιέχει ρύζι το οποίο έχει περάσει την διαδικασία ξυδιασματος και συνοδεύεται από κάποιο ακόμα υλικό

Senbei: Κράκερ ρυζιού

Shari: Το ρύζι όπου έχει περάσει την διαδικασία μαγειρέματος με ρυζοξυδο, αλάτι και ζάχαρη και πρόκειται να χρησιμοποιειθει για την Παρασκευή σούσι

Shichimi togarashi: Μείγμα εφτά μπαχαρικών

Shio: Αλάτι

Shiosake: Αλατισμένες φέτες σολομού

Shojinryori: Είδος κουζίνας Βουδιστών (vegetarian)

T

Tai: Τσιπούρα

Takana: Φύλλα μουστάρδας

Takenoko: Φυτρες μπαμπού

Tara: Μπακαλιάρος

Togarashi: Καυτερό αποξηραμένο τσίλι

Tonkatsu: Χοιρινή μπριζόλα

Tako: Χταπόδι

Takoyaki: Ιαπωνικός λουκουμάς με γέμιση από χταπόδι

Tamago: Αυγό

Tamari: Σκούρα σάλτσα σόγιας

Tempura: Τηγανιτο υλικό σε κουρκούτι

Teriyaki: Ιαπωνική σάλτσα με βάση την σόγια

Tofu: Προϊόν σόγιας

Toro: Το κομμάτι της κοιλιάς του τόνου

U

Unagi: Χέλι γλυκού νερού

Uni: Αυγά αχινού

W

Wasabi: Ρίζα όπου μετά το τρίψιμο χρησιμοποιείται η πάστα της στο σούσι

Wakame: Είδος φυκιών, χρησιμοποιούνται κυρίως σε σούπες

Y

Yaki-imo: Ψητή γλυκοπατάτα

Yakitori: Κομμάτια κοτόπουλο και λαχανικών περασμένα σε ξυλάκι, μαριναρισμένα και ψητά