ΓΛΩΣΣΑΡΙ
Η εκτέλεση ενός νέου πιάτου ξεκινάει από τη γνωριμία με νέα υλικά. Ανακαλύψτε το επόμενο συστατικό που θα σας δώσει την έμπνευση που ψάχνετε!
A
Amaebi: Γαρίδα γλυκού νερού
Anago: Θαλάσσιο χέλι
Awabi: Όστρακο (Αυτί της θάλασσας)
Azuki: Αποξηραμένο φασόλι
Aburaage: Τηγανητές φέτες τόφου σε σησαμελαιο
Aemono: Κρύο πιάτο συνήθως με λαχανικά και κάποιο ντρεσινγκ
Agari: Τσάι (συνηθίζεται ο όρος να χρησιμοποιείται σε εστιατόρια)
Agedashi-dofu: Το τηγανητό τόφου
Amazake: Γλυκό ποτό μη αλκοολούχο από ρύζι
Amazu: Γλυκό ξύδι (χρησιμοποιηται συνήθως για πικλες)
Anko: Γλυκιά πάστα από φασόλια
B
Bento: Το γεύμα που σερβίρεται σε ειδικό σκεύος με πολλές θήκες
Basashi: Ωμό κρέας αλόγου
Biiru: Μπύρα
C
Chahan: Τηγανητό ρύζι
Choko: Παραδοσιακό κύπελλο για σάκε
Chuka-soba: Κινεζικά noodles
D
Dorayaki: Γλυκό pancake με γέμιση από γλυκιά πάστα φασολιών
Daikon (Mooli): Ρέβα
Dashi: Σούπα ή ζωμός παρασκευασμένος από φύκια και flakes ψαριού
Donburi: Μπολ με βρασμένο ρύζι που συνοδεύεται από αυγό ή κοτόπουλο ή μοσχάρι
E
Ebi: Γαρίδα
Edamame: Φρέσκα φασόλια σόγιας
Enoki (Enokitake): Μανιτάρι με μακρύ και λεπτό κορμό και μικρό καπέλο
F
Furikake: Καρύκευμα που αποτελείται από σουσάμι ψιλοκομμένα φύκια και αποξηραμένα φλεικς σολομού η τόνου
Futomaki: Ρολό σούσι με το φύλλο εξωτερικά που η διάμετρο του δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά
G
Gari: Τζίντζερ πικλα
Genmai: Καστανό ρύζι ανεπεξέργαστο
Gohan: Ρύζι
H
Hamachi: Ιαπωνικό ψάρι μαγιάτικο
Hashi: Chopsticks
Hibachi: Μικρό ανοικτό σκεύος γκριλ
Hirame: Χωματιδα ή φασί (πλατύ ψάρι)
Hakumai: Λευκό επεξεργασμένο ρύζι
Hakusai: Κινέζικο λάχανο
Hanpen: Πάστα από λευκό σάρκα ψάρια
Harumaki: Ανοιξιάτικα ρολά (διαφορετικά μείγματα τα οποία τυλίγονται σε φύλλο ρυζιού και τηγανιζονται)
Hijiki: Αποξηραμένα φύκια
Hocho: Το μαχαίρι κουζίνας
Horenso: Σπανάκι
Hotategai: Τα χτένια
I
Ikura: Αυγά σολομού
Ika: Καλαμάρι
Itamae: Ο σεφ σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο
Iwashi: Σαρδέλες
J
Joshinko: Αλεύρι από ρύζι (Χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκά)
K
Kaiseki: Το γεύμα από διαφορετικά πιάτα της Ιαπωνικής κουζίνας, όπου χρησιμοποιούνται εποχικά υλικά και ιδιαίτερα σκεύη σερβιρίσματος
Kani: Καβούρι
Kappa: Αγγούρι
Kobe beef: Ράτσα ακριβή μοσχαριού το οποίο μεγαλώνει κάτω από εξερευνιέμαι συνθήκες διατροφής και μεταχείρισης, όπως μασάζ.
Konbu: Είδος αποξηραμένου φυκιού
Kabocha: Κίτρινη γλυκιά κολοκύθα
Kaki: Στρείδι
Kamaboko: Είδος κέικ φτιαγμένο από σουρίμι
Kani: Καβούρι
Katsuobushi: Αποξηραμένα φλεικς παλαμίδας
Kinoko: Μανιτάρια
Konomono: Ονομασία για πίκλες λαχανικών
Kujira: Κρέας φάλαινας
Kuromame: Τα μαγειρεμένα μαύρα φασόλια
M
Maguro: Τόνος
Mirin: Κρασί γλυκό από ρύζι όπου χρησιμοποιείται στην μαγειρική
Momo: Ροδάκινο
Mushimono: Ονομασία για οποιοδήποτε “πιάτο” που μαγειρεύεται στον ατμό
Maki: Ρολό (sushi)
Mako: Καρχαρίας
Mirugai: Γιγαντιαίο όστρακο
Miso: Πάστα από φασόλια σόγιας τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση
Ν
Nasu: Μελιτζάνα
Negi: Φρέσκο κρεμμύδι
Nigirizushi: Μια μικρή μπουκιά ρυζιού όπου από πάνω συνοδευεται από κάποιο φιλέτο, κυρίως ψαριού
Nikujaga: Μαγειρευτό φαγητό με κρέας και πατάτες
Ninniku: Σκόρδο
Nori: Βρώσιμο φύκι (Χρησιμοποιείται για ρολά στο σούσι)
O
Omakase: Είδος εστιατορίου όπου ουσιαστικά αποφασίζει ο σεφ για το τι θα φάμε
P
Pan: Ψωμί
Panko: Ψημένα ψιχουλα ψωμιού
R
Rakkyo: Κρεμμυδάκια εσαλότ
Reba: Συκώτι (κυρίως κότας)
Renkon: Ρίζα λωτού
Ringo: Μήλο
Ryoriya: Ονομασία για ιαπωνικά εστιατόρια
Ramen: Κινεζική σούπα με noodles
S
Sando: Ιαπωνικό είδος σάντουιτς
Saba: Σκουμπρί
Sake: Σολομός
Saké: Παραδοσιακό ξηρό κρασί από ρύζι
Sashimi: Λεπτή φέτα ωμού ψαριού
Shabu: Μοσχάρι και λαχανικά βρασμένα σε ζωμό
Shiitake: Είδος μανιταριών με σκούρο κορμό και μεγάλο καπέλο
Shoya: Σάλτσα σόγιας
Shiso: Ιαπωνική μέντα
Sunomono: Πιάτα με υλικά περασμένα από ξύδι
Sushi: Το πιάτο που περιέχει ρύζι το οποίο έχει περάσει την διαδικασία ξυδιασματος και συνοδεύεται από κάποιο ακόμα υλικό
Senbei: Κράκερ ρυζιού
Shari: Το ρύζι όπου έχει περάσει την διαδικασία μαγειρέματος με ρυζοξυδο, αλάτι και ζάχαρη και πρόκειται να χρησιμοποιειθει για την Παρασκευή σούσι
Shichimi togarashi: Μείγμα εφτά μπαχαρικών
Shio: Αλάτι
Shiosake: Αλατισμένες φέτες σολομού
Shojinryori: Είδος κουζίνας Βουδιστών (vegetarian)
T
Tai: Τσιπούρα
Takana: Φύλλα μουστάρδας
Takenoko: Φυτρες μπαμπού
Tara: Μπακαλιάρος
Togarashi: Καυτερό αποξηραμένο τσίλι
Tonkatsu: Χοιρινή μπριζόλα
Tako: Χταπόδι
Takoyaki: Ιαπωνικός λουκουμάς με γέμιση από χταπόδι
Tamago: Αυγό
Tamari: Σκούρα σάλτσα σόγιας
Tempura: Τηγανιτο υλικό σε κουρκούτι
Teriyaki: Ιαπωνική σάλτσα με βάση την σόγια
Tofu: Προϊόν σόγιας
Toro: Το κομμάτι της κοιλιάς του τόνου
U
Unagi: Χέλι γλυκού νερού
Uni: Αυγά αχινού
W
Wasabi: Ρίζα όπου μετά το τρίψιμο χρησιμοποιείται η πάστα της στο σούσι
Wakame: Είδος φυκιών, χρησιμοποιούνται κυρίως σε σούπες
Y
Yaki-imo: Ψητή γλυκοπατάτα
Yakitori: Κομμάτια κοτόπουλο και λαχανικών περασμένα σε ξυλάκι, μαριναρισμένα και ψητά